++386(0)2 564 31 58

Bralna značka

Začenja se 62. sezona branja!
Bralna značka je ena najbolj množičnih oblik prostovoljnih dejavnosti v šoli in izven nje. Je izvirna oblika  slovenskega vzgojno-izobraževalnega dela z mladimi bralci in nima primerjave v svetu. Vsako leto bere več kot 100 000 otrok v Sloveniji in zamejstvu. Njen simbol je Ostržek, ki spremlja branje od vrtca do zaključka srednje šole.
Učenci si izbirajo knjige iz seznama, ki ga letno pripravlja in dopolnjuje Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo (CMKL) v Ljubljani.  Berejo tudi knjige po lastnem izboru. O njihovi primernosti se dogovarjajo z učitelji. O prebranem (poeziji in prozi) se pogovarjajo z mentorji, svojimi učitelji na razredni stopnji in učitelji slovenščine na predmetni stopnji.
Društvo bralna značka Slovenije  – ZPMS se že nekaj let trudi, da s pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in sponzorjev pripravi slikanico, s katero obdari prvošolce. Letos bo to knjiga pisateljice Ide Mlakar Črnič in ilustratorke Kristine Krhin Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib. Učenci jo bodo dobili 19. septembra 2022, ob uradnem začetku nove sezone branja.
Ob koncu šolskega leta so učenci za svojo vztrajnost in prizadevnost nagrajeni s priznanji, za devetletno vztrajnost pa še s knjigo.

Bralna značka je podprla in se pridružila evropskemu projektu Evropa bere, ki spodbuja 15 minut branja na dan. Pridružimo se mu!

Bralna značka se trudi uresničiti geslo Dobro brati in ljubiti brati ali z besedami pesnika Toneta Pavčka Če ne bomo brali, nas bo pobralo!

Bralna značka
(Skupno 755 obiskov, današnjih obiskov 1)